Отвореното писмо, изпратено вчера, е адресирано към Председателя на Европейската комисия

...
Отвореното писмо, изпратено вчера, е адресирано към Председателя на Европейската комисия
Коментари Харесай

Учени и бизнесмени призовават ЕК да спре жестоките практики към животните

Отвореното писмо, изпратено през вчерашния ден, е адресирано към Председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и я приканва да внесе дълго чакани законопроекти, адресиращи и защитаващи животните от редица нечовешки практики в Европейски Съюз.

Писмото е подписано от откриватели, ветеринари, учени, бизнесмени, животновъди и други заинтригувани страни от България и редица други страни-членки на Европейски Съюз.

Подписалите акцентират, че настоящото законодателство за отбрана на животните в Европейски Съюз е остаряло и има незабавна потребност от ревизиране спрямо последните научни открития и упованията на обществото. Призовават за бързо внасяне на обстоен и уместен законопроект.

Еврокомисията пое ангажимент да разгласява четири оферти, с които да обнови законодателството за отбрана на животните, като част от стратегията " От фермата до трапезата “. С наближаването на края на мандата на актуалната Комисия през идните месеци, подписалите отвореното писмо приканват Урсула фон дер Лайен да съблюдава това заричане.

Ревизията на законите за отбрана на животните е основен съставен елемент за обективна, здравословна и устойчива европейска хранителна система, настояват още подписалите.

В България през последните две години се следи рекордна за Европа поддръжка в две Европейски цивилен начинания за отбрана на животните. Двете публични подписки, срещу опитите с животни и срещу фермите за кожи, събраха над 54 и над 71 хиляди подписа надлежно, с което страната ни се подреди на 4-то място от всички 27 държави-членки по подписи по отношение на популацията. Това са последните две от общо пет сполучливи Европейски цивилен начинания за отбрана на животните през последните години, като миналата такава беше срещу клетъчното развъждане.

Обществото е изрично: Българските и европейските жители желаят Европа, в която животни не се подлагат на безсмислено страдалчество. Видяхме това пределно ясно, до момента в който водихме акции за събиране на подписи последните две години. Отзвукът беше голям. Моментът е назрял Европейската комисия да внесе обещаваните от нея законопроекти за животните, преди края на мандата ѝ. “, разяснява Стефан Димитров от гражданската организация " Невидими животни “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР